Σάββατο 24 Απριλίου 2010

kallikratis

3 σχόλια:

  1. Σχεδόν πανηγυρικό διαμορφώνεται το κλίμα στην περιοχή της Βιάννου, καθώς οι εξ Αθηνών πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται τελικά να «χαρίσει» αυτονομία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, μια νεότερη πληροφορία ανατρέπει ξανά το σκηνικό για τις συνενώσεις στο Νομό Ηρακλείου, αφού υποστηρίζεται ότι ακόμη «παίζει» το ενδεχόμενο «Ν. Καζαντζάκης» και Αρχάνες να συνενωθούν με Κόφινα και Αστερούσια. Η τύχη του «Ν. Καζαντζάκη» και των Αρχανών θα καθορίσει και το μέλλον της Αγίας Βαρβάρας που ακόμη «παίζε». Μάλιστα. πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις θα οξυνθούν, αν τελικά υπάρξει ένας τέτοιος μικρός δήμος.
    Από την άλλη, υπάρχουν οι πληροφορίες ότι το θέμα έχει κλείσει και πως το δίδυμο αυτό δεν θα χαλάσει. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε το σκηνικό στο νομό διαμορφώνεται με επτά δήμους συν έναν, της Βιάννου. Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Στη Νέα Αλικαρνασσό πραγματοποιήθηκε ο συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» χωρίς τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου εξαιτίας του έντονου παρασκηνίου και των ισχυρών πιέσεων να μη γίνει. Εξω από το αεροδρόμιο βρέθηκαν ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και η Επιτροπή Αγώνα, κρατώντας σημαίες και πανό. Στο Καστέλι πάλι τα πράγματα είναι πιο οξυμμένα. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κινητοποιήσεις με αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου τη Δευτέρα ενώ από Τετάρτη, αφού θα έχει ανακοινωθεί το οριστικό σχήμα των νέων δήμων θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές ενέργειες διαμαρτυρίας, αν τελικά συνενωθούν με το Αρκαλοχώρι.
    Κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας, που απειλεί να προχωρήσει σε κατάληψη του Ταμείου Αρχαιοτήτων στην περίπτωση που αγνοηθεί η ιστορία της περιοχής με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του και ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, η τύχη της οποίας έκλεισε προς Νότο, όμως χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν πάει με Κόφινα και Αστερούσια ή με Τυμπάκι, Μοίρες, Ζαρό και Ρούβα, απειλεί με κινητοποιήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες». Πάντως. οι πληροφορίες της «Τ», που έχουν ήδη δημοσιευθεί, αναφέρουν πλέον ότι στο Ηράκλειο προκρίνεται η λύση της δημιουργίας 7+1 Δήμων, δηλαδή επτά σχήματα από συνενώσεις και η Βιάννος αυτόνομη. Στην περίπτωση αυτονομίας της Βιάννου, θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο της ορεινότητας, όπως ακριβώς και για το Οροπέδιο Λασιθίου.
    Τα σενάρια
    Οι πληροφορίες της «Τ» αναφέρουν ότι οι συνενώσεις έχουν προωθηθεί ως εξής: 1) Ηράκλειο-Ν. Αλικαρνασσός-Τέμενος-Παλιανή και Γοργολαΐνι, 2) Γάζι-Κρουσώνας-Τύλισος, 3) «Ν. Καζαντζάκης»-Αρχάνες, 4) Γόρτυνα-Ρούβας-Ζαρός-Τυμπάκι-Μοίρες, 5) Αγία Βαρβάρα-Κόφινας-Αστερούσια, 6) Γούβες-Επισκοπή-Μάλια-Χερσόνησος και 7) Καστέλι-Θραψανό-Αρκαλοχώρι. Η Βιάννος είτε θα αποτελέσει τον όγδοο δήμο, απολαμβάνοντας αυτονομία, είτε θα συνενωθεί με Αρκαλοχώρι. Αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν και στα σχήματα της Μεσαράς, αφού οι πληροφορίες θέλουν την Αγία Βαρβάρα με Κόφινα και Αστερούσια, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμη και τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου της Μεσαράς, με τα Αστερούσια να μετακινούνται προς Βορρά και να συνενώνονται με «Ν. Καζαντζάκη» και Αρχάνες μαζί με τον Κόφινα. Το σχήμα, αν και από πολλούς θεωρείται «κλειδωμένο», δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμη «παίζει», καθώς υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος δήμος θα δημιουργήσει ντόμινο αντιδράσεων και στους άλλους δήμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατατέθηκε σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής το Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί προς ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες και αφορά στη "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης". Για το Νομό Ηρακλείου προβλέπεται 1. Δήμος Ηρακλε...ίου με έδρα το Ηράκλειο αποτελούμενο από τους Δήμους Ηρακλείου, Γοργολαϊνής, Τεμένους, Παλλιανής και Νέας Αλικαρνασού. 2. Δήμος Μαλεβιζίου με έδρα το Γάζι αποτελούμενος από τους Δήμους Κρουσώνα και Τυλίσου. 3. Δήμος Αρχανών - Αστερουσιων με έδρα τα Πεζά και ιστορική έδρα τον Πύργο αποτελούμενο από τους Δήμους Αρχανών, Νίκου Καζαντζάκη και Αστερουσίων. 4. Δήμος Φαιστού με έδρα τις Μοίρες και ιστορική έδρα το Τυμπάκι αποτελούμενος παό τους δήμους Μοιρών,Τυμπακίου και Ζαρού. 5. Δήμος Γόρτυνας με έδρα τους Αγίους Δέκα αποτελούμενος από τους Δήμους Κόφινα, Αγ. Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα 6. Δήμςο χερσονήσου με έδρα τις Γούρνες αποτελούμενος από τους δήμους Χερσονήσου, Γουβών, Μαλίων και Επισκοπής 7. Δήμος Μινώα Πεδιάδας με έδρα τον Ευαγγελισμό Καστελίου και ιστορική έδρα το Καστέλι αποτελούμενος από τους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Θραψανού. 7. Στο Δήμο Βιάννου δεν επέρχεται καμία μεταβολή και χαρακτηρίζεται ως ορεινός. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις των Πυργιανών για την διεκδίκηση της Έδρας έφεραν τον διαχωρισμό των Δήμων ΚΟΦΙΝΑ και Αστερουσιων ..Ελπίζω να είστε τώρα ικανοποιημένοι για το ΄΄κατόρθωμα σας αυτό Τα υπόλοιπα για κινήματα και κινήσεις για το μη διαχωρισμό των δυο Δήμων ήταν τελικά όπως αποδείχτηκ娨¨ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ¨¨τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα .. Κρίμα γιατί κάποιος κόσμος πίστεψε σε αυτό το σχήμα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή